Afla Detoate

Unul dintre cei mai străluciţi cercetători născuţi în România are şanse mari la Nobel: "S-a spus despre el că este omul

Albert-László Barabási, unul dintre cei mai stăluciţi fizicieni născuţi în România, a primit titlul de Doctor Honoris Causa a Universităţii de Vest din Timişoara.

Comunitatea academică a Timişoarei a primit în rândurile sale pe unul dintre cei mai recunoscuţi cercetători născuţi în România. Universitatea de Vest i-a acordat, joi, titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum profesorului dr. Albert – Lászlò Barabási, de la Northeastern University, Boston, SUA. Distincţia oferită de UVT este prima, de acest nivel, pe care Barabási o primeşte în România.

„Comunitatea noastră academică este mai bogată începând de astăzi. Ni se alătură un cercetător de nivel mondial, născut în România, domnul profesor dr. Albert – László Barabási, de la Northeastern University. Titlul de Doctor Honoris Causa oferit astăzi de UVT domnului profesor este prima distincţie pe care o primeşte în România. Este datoria noastră să ne apreciem valorile şi să le aducem aproape de noi. Întărirea legăturii Universităţii cu personalităţile lumii ştiinţifice ne face mai puternici. Ne bucurăm să vă avem aproape. Bine aţi venit în mijlocul nostru”, a spus rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Nu ar fi exclus ca, în curând, UVT să aibă în rândurile sale un deţinător al premiului Nobel. Rectorul UVT mai spune că, la bursa zvonurilor lumii ştiinţifice, Barabási este cotat ca fiind viitorul laureat al Premiului Nobel pentru Medicină.

“Barabási este în momentul de faţă, probabil, cel mai titrat cercetător născut în România”

CITESTE SI  Cand vei vedea ce poti face cu aceste pungute, le vei pastra precum aurul. Nu le mai arunca

Albert – Lászlò Barabási a influenţat metodologia ştiinţifică globală în studiul sistemelor complexe într-un mod surprinzător, deschizând o abordare nouă extrem de ofertantă în multe domenii ale cunoaşterii. Fizician la origine, Barabási a reuşit să influenţeze ştiinţele naturii, ştiinţele sociale şi ştiinţele vieţii, şi chiar a trecut graniţa, aproape impermeabilă în ultima vreme, dintre ştiinţă şi cultură populară.

“Fondator al teoriei reţelelor – de la cele formate de celule, la WWW sau la cele sociale – Barabási a intrigat biologii, a supărat sociologii şi i-a provocat pe economişti. Până la un punct, când toţi au recunoscut importanţa ideilor sale şi, implicit, genialitatea intuiţiei lui. A urmat apoi consacrarea, succesul. Cei de la Popular Science au spus despre el că este omul care ar putea conduce lumea. Cei de la Wired, că ştie şi pe unde călcăm. Lucrările sale despre reţelele complexe au fost prezentate pe larg de cele mai prestigioase publicaţii şi instituţii media din lume, de la Nature, Science sau The New York Times, până la BBC sau CNN. Una peste alta, Albert László Barabási este în momentul de faţă, probabil, cel mai titrat cercetător născut în România”, a scris pe blogul său Marius Coşmeanu, omul care a tradus în limba română cartea “Linked – Noua ştiinţă a reţelelor”.

S-a născut în Ţinutul Secuies şi a emigrat în Ungaria înainte de Revoluţie

Albert – Lászlò Barabási s-a născut la Cârţa (judeţul Harghita), în 1967, într-o familie de maghiari. Tatăl lui, László Barabási, a fost un istoric, director de muzeu şi scriitor, iar mama lui, Katalin Keresztes, a predat literatură, iar mai târziu a devenit directoarea unui teatru pentru copii. Barabási a câştigat în clasa a zecea olimpiada locală de fizică, iar între anii 1986 şi 1989 a studiat fizica şi ingineria la Universitatea Bucureşti. În anii de facultate a început cercetarea pe tema teoriei haosului.

CITESTE SI  Ai ,,bătături" pe talpă? Iată cum poți să le tratezi la tine acasă…

În 1989, Barabási a emigrat în Ungaria împreună cu tatăl său. Şi-a continuat studiile la Budapesta, iar în 1991 a terminar masterul la Universitatea Eötvös Loránd.

S-a înscris apoi la studii de fizică la Universitatea din Boston, unde obţine doctoratul în 1994.

După un an de studii post-doctorale la Centrul de Cercetare Thomas J. Watson al IBM, Barabási s-a alăturat cadrului didactic al Universităţii Notre Dame din Indiana. În 2000, la vârsta de 32 de ani, a fost numit profesor de fizică, devenind cel mai tânăr profesor în posesia unui titlu al acestei universităţi.

În 2004 a fondat Centrul de Cercetare al Reţelelor Complexe.

Între 2005 şi 2006 a fost profesor invitat la Universitatea Harvard, iar în toamna anului 2007 Barabási a părăsit Notre Dame pentru a deveni profesor distins şi director al Centrului pentru Ştiinţe de Reţea la Universitatea Northeastern şi s-a alăturat Departamentului de Medicină al Facultăţii de Medicină Harvard.

citeste mai mult

Altii mai citesc si.. (sc_adv_out = window.sc_adv_out || []).push({ id : „553883”, domain : „n.ads3-adnow.com” });