Afla Detoate

Un psiholog cunoscut în toată lumea ne vorbește despre cele 10 reguli de viață pentru a fi o persoană împlinită și fericită

Adesea se întâmplă așa că nu putem fi fericiți din cauza unor bariere psihologice, idei false și limite ale conștientului… Pentru a părăsi acest cerc vicios, unii încep să citească romane clasice, cărți religioase sau publicații științifice. Renumitul psiholog Mihail Litvak a editat o carte în care vorbește foarte concret despre barierele psihologice pe care trebuie să le depășească fiecare persoană, care își dorește o viață fericită și sănătoasă.

Am selectat 10 din aceste bariere, la care ar trebui să vă gândiți, atunci când aveți puțin timp liber. Meditați asupra acestor modele de comportament.

10. Fericirea – este doar un efect secundar al unei vieți bine organizate

Fericirea, bucuria și succesul, după cum afirmă psihiatrul Victor Frankl – este doar un produs secundar al unor activități bine organizate. Această activitate vă aduce toate emoțiile pozitive.

Oricine dorește să atingă acest ”produs secundar”, se îndreaptă spre el ca la un orizont: cu cât mai mult vă apropiați de visul dorit, cu atât acest vis se îndepărtează mai mult.

9. Comunicând cu o persoană, nu uita, că și el are o părere bună despre persoana sa. Așa cum și tu crezi despre tine.

Nu uita niciodată, că persoana cu care comunici, la fel ca și tine, este o individualitate. Persoana poate avea propriile viziuni asupra vieții și motive personale pentru a proceda într-un fel anume. Fiecare persoană pe care o întâlnești în viață participă într-o luptă despre care puteți să nu știți nimic. Nu neglija sentimentul de respect față de sine a fiecărei persoane și nu trece peste aceste limite.

8. Dacă nu faceți nimic, cum puteți fi ajutat? Poți conduce doar o mașină care se deplasează.

Cuvintele sunt întotdeauna ceva efemer. O persoană este apreciată după fapte. Nimeni nu te va ajuta, dacă numai vei povesti tuturor cât de mult îți dorești să scrii o carte. Într-adevăr cum ai putea fi ajutat? Atunci, însă când te decizi să duci o copie a cărții la o editură, se vor găsi prieteni și cunoscuți dispuși să te ajute. Dacă efortul tău va deveni vizibil și chiar material, cei din jur vor avea posibilitatea să te ajute, nu doar în cuvinte.

7. Deveniți o persoană de succes și toate insultele vor dispărea într-un mod magic

Multe insulte care ți se aduc se formează chiar în interiorul tău din cauza propriilor sentimente de neîmplinire. Uneori, când suntem supărați ne gândim că situația poate fi remediată numai de persoana care a provocat-o. Cu toate acesta lucrurile funcționează cu totul diferit. Una din studentele lui Mihail Litvak a menționat:”Succesele mele au eclipsat supărările mele” – și acest lucru este corect. Începeți să faceți doar ceea ce vă place și veți obține succes. Nici nu veți observa cum toate insultele vor dispărea de la sine.

CITESTE SI  Pop-cornul: benefic sau dăunător? Iată de ce trebuie să știi asta

6. Vrei să afli cine îți este dușman? Privește în oglindă!

Mulți se luptă cu dușmani exteriori, în timp ce ar trebui să se lupte cu propriile neajunsuri. Singurul și principalul dușman al omului – este în interiorul lui. Nu puteți părăsi un cerc al problemelor, fără a elimina barierele interne, care vă împiedică creșterea și dezvoltarea personală.

De fapt, fiecare din noi trăiește într-un cadru rigid, creat de societate, educația părinților și sistemul de învățământ. Le acceptăm ca fiind o parte din noi, chiar consumăm energie pentru a accepta aceste norme impuse. Pe când toată psihologia modernă este bazată pe lupta împotriva acestor bariere.

Atunci când sunteți pregătit să înfruntați și să doborâți aceste bariere, nu veți mai avea dușmani în această lume.

5. Caută calea cea dreaptă, și nu pe cea scurtă sau simplă, pentru că nu întotdeauna calea dreaptă este simplă. Să presupunem că stai la etajul 30 și trebuie să cobori jos. Cea mai scurtă cale este să sari pe fereastră. Dar cu siguranță această călătorie va fi și ultima. O soluție mai corectă este să coborâți cu lift-ul sau în cel mai rău caz să căutați o scară, chiar dacă nu puteți găsi una din cauza întunericului.

Imaginați-vă că omul, care alege să meargă pe o cale scurtă în locul celei drepte, este asemenea unei insecte, care se lovește mereu de sticla geamului și nu-și dă seama că poate intra în casă prin ușa de alături.

4. Omul care nu are un scop, nu vede nimic. Deci scopul contribuie la o vedere bună.

Nu ai observat niciodată că dacă la un moment dat al vieții ai nevoie de ceva, spre exemplu niște ghivece pentru flori, cu timpul începeți să le observați peste tot: în magazine specializate, în mâinile vânzătorilor din piață, etc.? Și chiar dacă nu mai aveți nevoie de ele, oricum vă prindeți la gândul că analizați cu atenție un raft cu ghivece frumoase pentru flori într-un magazin.

CITESTE SI  Planul diabolic al lui Hitler: "Mai devreme sau mai târziu rezultatul ar putea fi chiar distrugerea României"

Același principiu funcționează și cu lucrurile importante. Atenția omului este limitată, observați în jurul vostru doar ceea ce vreți să vedeți și ceea de ce aveți nevoie. Scopul este ca un truc: dacă nu este executat corect nu veți obține ceea de ce aveți nevoie cu adevărat.

3. Dacă vrei să demonstrezi ceva unei persoane, înseamnă că trăiești pentru această persoană.

Dacă dorești să fii fericit, încetează să demonstrezi mereu că ai dreptate. Gândește-te la esența acestui comportament: este un apel la altă persoană, o încercare de a-i schimba părerea asupra unui lucru. Dar pentru ce ai nevoie de aceasta? Se pare că opinia lui este de sute de ori mai importantă pentru tine, decât părerea proprie, odată ce faci tot acest efort. Dacă trăiești pentru tine nu ai nevoie să demonstrezi ceva.

2. Capacitatea de a iubi și de a tolera singurătatea este un indicator al maturității spirituale. Toate lucrurile bune le facem când suntem singuri! Tolerează greu singurătatea doar o persoană care nu se iubește pe sine. Atunci când este în societate această persoană crede că totul va fi atlfel. O persoană matură din punct de vedere spiritual folosește singurătatea pentru a-și dezvolta personalitatea și acumulează informația pe care o va putea ulterior împărtăși altei persoane. Pentru că o comunicare bună presupune nu doar să iei ceva, dar și să oferi ceva în loc, ceea ce ar fi interesant acelei persoane.

1. Fericirea este atunci când VREAU, POT și TREBUIE coincid.

Deseori omul este nevoit să se rupă între aceste direcții: trebuie, dar nu vrea, vrea dar nu poate, etc. Este foarte important ca dorințele noastre să coincidă cu posibilitățile noastre. Tot ce trebuie să facă o persoană este să-și dezvolte personalitatea, restul este opțional. Ceea ce vrei, trebuie neapărat să coincidă cu cu ceea de ce ai nevoie pentru a te dezvolta. Iar ceea ce poți – este forța cu care completați acest sistem. Mihail Litvak recomandă cu insistență să facem o listă în toate 3 direcții, și astfel să ne ordonăm sistemul propriu de valori.