Afla Detoate

Sectanți care răpesc copii pentru a le lua sângele? Cele mai interesante legende urbane din județele României. Multe s-au dovedit a fi adevărate

Una dintre cele mai mari legende urbane care a circulat pe străzile Sloboziei este strâns legată de popasul „Privighetoarea“. Patronul celebrului local a fost acuzat că l-ar fi ascuns pe Nicolae Ceauşescu în restaurant, cu o noapte înainte de execuţia de la Târgovişte. Totul pentru a îndeplini planurile dictatorului de asediere a oraşului.

ALBA La Muzeul de Ştiinţe Naturale din Aiud, judeţul Alba, într-o vitrină, există un schelet uman, despre care se spune că ar aparţine unuia dintre paznicii Colegiului „Gabriel Bethlem”, în care funcţionează instituţia. Legenda, dusă peste veacuri „din gură în gură“, spune că un om a ţinut aşa de mult la Colegiul în care funcţionează şi acum Muzeul de Ştiinţe Naturale din Aiud, încât i-a lăsat prin testament propriul schelet.

ARAD „Casa cu lacăt” rămâne una dintre legendele Aradului. Casa, construită în anul 1815 de către comerciantul vienez Iosif Winkler, apoi renovată în 1851, este şi acum o veritabilă atracţie pentru turişti. Cei care trec pe acolo se opresc şi se uită după cheie, deoarece există şi o legendă, potrivit căreia, cel care reuşesea să deschidă acel lacăt va primi întreaga casa.

BACĂU Cel mai vechi mit urban din Bacău datează din Al Doilea Război Mondial. Se vorbeşte şi azi despre bucăţile de săpun nemţesc care ar fi fost făcute din grăsimea cadavrelor de evrei. Unii spun că o parte din calupurile de săpun au fost îngropate în cimitirul de la ieşirea din municipiul Bacău spre comuna Sarata. Holocaustul naşte încă legende şi mistere, chiar şi în Bacău. La intrarea în cimitirul evreiesc dinspre Sarata a fost ridicat un monument din piatră, închinat victimelor Holocaustului. A fost construit în 1959, ulterior fiind declarat monument istoric. Pe el scrie în mai multe limbi “Aici zac evrei prefăcuţi în săpun de bestiile fasciste – 1939-1944 / În amintirea lor, înfrăţiţi-vă popoare în lupta pentru o lume nouă”.

BIHOR O legendă de din Oradea spune că locul unde este construit orăşelul Copiilor a luat fiinţă într-un mod mai ciudat. Se spune că, demult, foarte demult, chiar înaintea vânătorii lui Ladislau I, un meteorit de dimensi uniuriaşe a aterizat în Oradea, chiar în cartierul Rogerius. A rezultat o groapă imensă în urma impactului şi astfel se explică diferenţa de nivel. După construcţia Spitalului de Copii prin 1960, autorităţile locale au placat groapa cu beton şi a devenit parc pentru copii

CITESTE SI  S-a demonstrat că bunica pe linia maternă este cel mai important om din viața copilului

BUCUREŞTI De-a lungul anilor au apărut o serie de poveşti despre demonii şi fantomele care apar în casele abandonate sau rămase fără proprietari din Centrul Istoric al Capitalei. O astfel de casă, care odinioară a fost orfelinat se află chiar pe celebra stradă Franceză, presărată cu terase şi cluburi. Legenda spune că în acest imobil, aflat la numărul 13, este bântuit de 203 spirite de copii. În orfelinatul de pe strada Franceză erau aduşi copiii străzii, chiar de către proprietar, pe nume Stavrache Hagi-Orman despre care nici până în prezent nu se ştie mare lucru. Acesta ţinea copiii în condiţii greu de imaginat, fără apă şi fără mâncare.

Cei mai vechi locuitori din Centrul Vechi susţin că nu de puţine ori au auzit glasul copiilor care strigă „Apăăă, vrem apăăă!”, cu toate că cei mai mulţi petrecăreţi care frecventează zona refuză să creadă asemenea poveşti.

BRAŞOV Templul Ursitelor se află pe Dealul Pleşu, în apropierea satului Şinca Veche din judeţul Braşov. Legenda spune că imediat ce ajungi în lăcaşul subteran oboseala dispare ca prin minune şi tot corpul este invadat de energie. Din vorbă în vorbă s-a născut mitul că toţi cei care intră în templu se vindecă de boli. Mii de oameni vin anual la biserica săpată în stâncă. Vizitatorii au povestit că fie s-au simţit învigoraţi fie i-a apucat un somn greu atunci când au intrat în Templul Ursitelor. Se zice că cine doarme măcar şi câteva minute în templu sau în apropierea lui capătă forţe noi şi devine mai puternic.

Locul este împodobit cu icoane, flori de munte şi candele care nu apucă să se stingă niciodată. Turnul interior, pe unde intră lumina zilei, este înalt de 10 metri şi seamănă cu o turlă fără acoperiş. Localnicii spun că pe acolo coboară energiile şi că dedesubt, în pământ, ar exista un tunel de comunicare până la Cetatea Raşnovului.

CLUJ Cele mai cunoscute legendele ale Clujului spun că Avram Iancu a fost implicat într-un scandal în centrul oraşului, la un chef, iar regele Matia a fost biciuit alături de alţi localnici, atunci când a intrat incognito în Cluj pentru a vedea cum trăiesc oamenii. Manuscrisele spun că Matia Corvin, născut la Cluj în 1443, care a devenit unul din cei mai mari regi ai Ungariei, a intrat incognito în oraş pe când era conducător, să vadă cum sunt trataţi oamenii. A fost şi el unul din cei biciuiţi pe nedrept.

CITESTE SI  Au învățat de pe internet cum sa facă milioane, iar acum au o afacere de succes. Povestea unei familii din Arad

„Aflat în trecere prin Transilvania, Matia s-a deghizat în student călător, a intrat incognito în oraşul său natal. În piaţa centrală a oraşului, Matia a asistat la o scenă în care plebeii oraşului erau obligaţi de oamenii judelui, sub ameninţarea biciuirii, să care cu braţele buşteni pentru gospodăria sa. Protestând împotriva acestei nedreptăţi, regele deghizat în student a fost biciuit şi obligat să se alăture sărmanilor oraşului în munca grea. (…). Legenda spune că Matia ar fi avut inspiraţia de a scrie pe trei lemne din curtea judelui «Aici a fost regele Matia. Unde este dreptatea?». Eliberat odată cu lăsarea serii, regele s-a întors în tabăra sa de lângă oraş. A doua zi, acesta a revenit, în fruntea suitei sale strălucitoare, fiind întâmpinat cu mare fast de judele oraşului“, povesteşte istoricul Tudor Sălăgean, în cartea „Legendele Clujului“. Judele l-a asigurat pe rege că legile sunt respectate, însă Matia a căutat lemnele însemnate de el şi, odată ce le-a găsit, l-a pedepsit pe jude şi a luat măsuri pentru a asigura stricta respectare a drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor oraşului.

CARAŞ-SEVERIN Cel mai înfricoşător mit al Reşiţei este cunoscut de toţi copiii anilor 70 şi 80. Nu era copil căruia părintii să nu-i spună, atunci când ieşea la joacă, să nu stea până seara, căci seara vin sectanţi cu dacii negre şi îi răpesc pentru a le fura sângele. Desigur, după Revoluţie, fobia reşiţenilor faţă de membrii sectelor, faţă de sectanţi a scăzut, iar acum putem spune chiar că aproape toate sectele recunoscute de Statul Român au unităţi de cult în municipiul de pe Bârzava. Mult mai recent, undeva prin jurul anilor 2010 a apărut un alt mit, legat de ambulanţe. Se spune că pe Aleea Albăstrelelor din Reşiţa ar fi oprit de mai multe ori ambulanţe care ar fi luat în ele copii complet sănătoşi, le-ar fi prelevat diverse organe şi i-ar fi adus înnapoi acasă.

Citeste mai mult

Altii mai citesc si.. (sc_adv_out = window.sc_adv_out || []).push({ id : „553883”, domain : „n.ads3-adnow.com” });