Afla Detoate

Scenariu pentru viitor: Când şobolanii vor ajunge la greutati de 80 de kg. Pe ce se bazeaza oamenii de stiinta

Sobolanii ar putea avea o evolutie neasteptata in viitor, ajungand la greutati de zeci de kilograme, daca vor ocupa „nisele ecologice vacante”, conform unor studii ale oamenilor de stiinta de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie.

Sinistrul scenariu ar putea deveni realitate, daca sobolanii, care sunt niste mamifere extrem de adaptabile, vor ocupa locul mamiferelor mai mari, care vor disparea de pe planeta. Doctorul Jan Zalasiewicz, profesor la Universitatea amintita, citat de Daily Mail, a atentionat ca acest lucru s-a intamplat in trecut, in era dinozaurilor (Cretacic), cand mamiferele erau mici, neputand evolua si ocupa nise ecologice mai mari din cauza imenselor reptile.

CITESTE SI  Avertismentul apocaliptic al oamenilor de ştiinţă: Extincţia are loc de 1.000 de ori mai rapid decât ar trebui

De-abia dupa disparitia dinozaurilor, alte specii de mamifere, inclusiv rozatoarele, au avut sansa sa evolueze si sa creasca in dimensiune. Dupa o vreme indelungata si un spatiu propice dezvoltarii, sobolanii ar putea ajunge la greutati de pana la 80 kilograme, asemenea celui mai mare rozator din ziua de azi, capybara.

Cercetatorii mai amintesc ca, in urma cu aproximativ 3 milioane de ani, au trait si rozatoare din familia Josephoartegasia monesi, care ajungeau la greutati de pana la o tona.

Altii mai citesc si.. (sc_adv_out = window.sc_adv_out || []).push({ id : „553883”, domain : „n.ads3-adnow.com” });