Afla Detoate

România va produce cel mai tare transportor blindat din UE. "Agilis" va fi creat la Moreni

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a anunțat la Târgoviște că se reia cercetarea, proiectarea și dezvoltarea Armatei Române, iar cel mai târziu la sfârșitul anului 2020 pe porțile Uzinei Mecanice de la Moreni va ieși primul transportor blindat și a dat asigurări că acesta va fi cel mai modern transportor amfibiu din Uniunea Europeană.

Ministrul Apărării Naționale a declarat că la Moreni se vor produce cel puțin 360 de transportoare amfibiu, aceasta fiind nevoia pe care o are Armata Română la momentul actual, dar și dovada clară că Ministerul și Guvernul nu are în plan să facă din banii statului „cumpărături” în alte țări, notează dambovita24.ro.

„Ne apropiem cu pași repezi de finalizarea proiectului de Hotărâre de Guvern, pe care intenționăm să-l ducem până la jumătatea lunii iulie în Guvernul României, referitor la cooperarea dintre Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei pe dezvoltarea unui transportor blindat amfibiu.Este vorba de transportorul blindat Agilis. Dacă vreți, după foarte mulți ani reluăm ideea de cercetare, proiectare, dezvoltare în Armata României, intenția fiind ca la finele lui 2020 să putem să avem pe piață un nou transportor blindat… La vremea aceea va fi probabil cel mai modern transportor amfibiu din Uniune, lucru cu care nu putem decât să ne mândrim.

CITESTE SI  La un pas de Armaghedon, din cauza unei erori a NASA

Acest transportor va ieși de pe liniile de la Uzina Mecanică Moreni. Împreună ne-am dorit ca această uzină să revină la viață și să putem investi. Moreni eu zic că va fi un model de succes unde vom produce cel puțin cele 360 de transportoare amfibiu de care Armata României are nevoie în momentul de față. Este un proiect care are două etape, etapa de cercetare-proiectare, în paralel linia se modernizează pentru că o condiție a acestui contract va fi ca din cele 7 prototipuri care se vor omologa, 6 să fie realizate pe linia de la Uzina Mecanică Moreni, cel de-al șaptelea urmând a fi realizat în Germania pe liniile companiei Rheinmetall. De data aceasta vorbim de o Hotărâre de Guvern care este în lucru și începem practic dezvoltarea acestui domeniu. Cred că pentru Moreni este un punct de cotitură, fabrica poate să redevină ce a fost… La Moreni se va produce tot transportorul blindat”, a declarat Mihai Fifor, ministrul Apărării.

CITESTE SI  Oraş subteran din România, cu efecte miraculoase. Cum arată această oază de sănătate