Afla Detoate

Punctele negre de pe parbriz au o explicaţie logică. E mai simplu decât credeai…

Stai la semafor în trafic şi le vezi pe parbirz? Stai liniştit, au un rol foarte important Omul cât trăieşte, îşi pune întrebări. Banale şi existenţiale. Iar problemele mari au soluţii mici. Ok, sunt clişee, dar o să vă spunem de ce. Cum stăteam noi la semafor aşa şi priveam cerul, ne-a trecut privirea prin punctele ale anegre de pe parbriz. Alea mici din zona oglindei retrovizoare centrale. Care, da, aşa e, se continuă stânga dreapta cu o fâşie şi scad progresiv până dispar cu totul.

Jurnaliştii de la publicaţia online Jalopnik şi-au pus întrebarea pe care ne-am pus-o şi noi – “ce rost or avea punctele negre în antetul parbrizului”. Ei au sunat o fabrică de geamuri înfiinţată în 1826 şi au pus întrebarea care ne chinuie şi pe noi. O luăm cu începutul răspunsului pe care l-au primit: pe conturul parbrizului e o fâşie neagră din ceramică. Rolurile ei sunt multiple şi nu poate fi scoasă oricât ai încerca. Însă cea mai mare utilitate a ei este cea de barieră împotriva razellor fierbinţi care ar topi la contactul cu parbrizul soluţia care sigilează parbrizul şi tabla. În acelaşi timp, fâşia aceasta neagră nivelează perfect parbrizul cu montanţii maşinii pe care vine ataşat şi nu lasă expusă soluţia de sigilare, care s-ar vedea urât.

CITESTE SI  A stropit roșiile și castraveții cu acest amestec și nu au mai fost niciodată atacate de boală – Totul natural si foarte eficient

Acum am ajuns şi la punctele negre. Angajatul de la fabrica din Anglia susţine că rolul lor e Acela de a asigura o tranziţie normală de la negru la transparenţa geamului, aşa încât nu incomodează ochiul prin trecerea bruscă de la ceva opac la transparenţă. Staţi un pic fiindcă nu suntem gata. Un expert de la o fabrică de sticlă din Pittsburgh, SUA, are o poveste care o include şi pe cea a englezului. Parbrizul e curbat din cauza temperaturilor mari din cuptor. Fâşia neagră de pe conturul parbrizului se încălzeşte mai tare şi mai rapid decât porţiunea translucidă a parbrizului. Aşa că, dacă nu ar fi acolo un gradient (puncte din ce în ce mai reduse) care disipă treptat temperatura când geamul e în cuptor, ar avea nişte distorsiuni în câmpul vizual – numite şi aberaţii de sfericitate. Mai simplu tradus: dacă nu am avea punctele negre care scad gradual în dimensiune, la îmbinarea dintre parbriz şi acea fâşie neagră s-ar vedea ca printr-un fund de borcan.

CITESTE SI  Dosar penal pe numele ministrului muncii Lia Olguța Vasilescu