Afla Detoate

Povestea timişorencei care a cumpărat eMAG. Umilită de profesori după ce a revenit de la studii din America: "Cât timp v-aţi distrat, noi aici am făcut carte"

Timişoreanca Cristina Berta Jones, Chief Operating Officer al fondului de investiţii Sud African Naspers, l-a convins pe Iulian Stanciu să vândă eMAG, scrie Business Magazin.

Acţiunile majoritare ale companiei româneşti eMAG – care se ocupă cu vânzarea online de echipamente IT, electronice, eletrocasnice, au fost achiziţionate, în 2012, de fondul de investiţii Sud African Nasper. Cu afaceri anuale de peste 5 miliarde de dolari în media, comerţ electronic şi internet, Nasper a preluat 70% din acţiunile deţinute de Iulian Stanciu, care a mai luat apoi, în 2014, 4,2% şi de la Radu Apostolescu, unul dintre fondatorii companiei. Omul din spatele tranzacţiilor a fost timişoreanca Cristina Berta Jones, Chief Operating Officer al fondului de investiţii Naspers, care l-a convins pe Iulian Stanciu să vândă eMAG.

Cristina Berta Jones a fost nevoită să-şi termine liceul în SUA, fără să-şi fi propus acest lucru şi fără să aibă prea mulţi bani, scrie businessmagazin.ro

După 22 de ani, ca Chief Operating Officer al fondului de investiţii Naspers, este responsabilă de tranzacţii de miliarde de euro. Ea l-a convins pe Iulian Stanciu să vândă eMAG. „S-au întâmplat toate cu mare noroc, din punct în punct am reuşit să-mi găsesc următoarea şansă, la fiecare cotitură. A fost mult noroc. Câte s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost acel moment!”, povesteşte românca, ce a realizat tranzacţii de peste 5 miliarde de dolari în cei şase ani de când se află la fondul de investiţii Naspers.

CITESTE SI  Greşeli inevitabile care distrug bateria telefonului. Dacă și tu faci asta, renunță acum!

Cristina Berta Jones nu şi-a dorit de mică să fie investitor, ci se vedea medic, iar dacă anumiţi profesori ai Colegiului Naţional Bănăţean din Timişoara ar fi acţionat diferit, cu siguranţă că viaţa româncei ar fi fost alta, spune ea privind în urmă. A plecat la jumătatea clasei a XI-a în Statele Unite ale Americii, cu o bursă din partea fundaţiei Soros, vreme de şase luni. La întoarcere, a avut parte de o surpriză. „Domnişoară, cât dumneavoastră aţi fost în SUA cu aşa-zisele studii şi v-aţi distrat, noi aici am făcut carte. Cum vă închipuţi dumneavoastră că vă întoarceţi şi noi vă trecem în următorul an?”, a fost sentinţa dată de profesori, povesteşte pentru Business Magazin.

CITESTE SI  Soluţia unui antreprenor care nu găseşte muncitori: încetarea ajutoarelor sociale. "O pâine şi o sticlă de apă sunt de-ajuns

Lovindu-se de ideile obtuze ale profesorilor din liceu, tânăra s-a văzut nevoită să se întoarcă în SUA. „Nu plănuiam să mă întorc imediat, dar profesorii nu mi-au lăsat nicio alternativă. Nu mi-au închis clasa a XI-a şi nu mă lăsau să trec în clasa a XII-a”, a mai spus Cristina Berta Jones. Aşadar, profesorii din România i-au forţat mâna şi Cristina Berta Jones a fost nevoită să înveţe într-o ţară străină, fără familie şi fără prea mulţi bani. „Am fost singură, nu aveam niciun ban. În primele şase luni Fundaţia Soros mi-a dat 50 de dolari pe lună, bani de buzunar”, a mărturisit pentru businessmagazin.ro.