Afla Detoate

O minune din România aflată la 100 de metri adâncime, promovată si de CNN. Avem cu ce sa ne mandrim!

În inima Transilvaniei se află o salină care are o vechime de peste două milenii, scrie CNN. Astăzi, salina a devenit o atracție turistică neobișnuită, iar mii de turiști coboară în galeriile sale verticale pentru a juca mini-golf, bowling sau pentru a vâsli pe lacul subteran.

Site-ul postului de televiziune CNN a publicat mai multe fotografii cu salina Turda realizate de fotograful britanic Richard John Seymour, care a vizitat-o recent deoarece documentează peisajele modificate de om.

Salina din Turda are o vechime de 2.000 de ani și a început să fie folosită ca muzeu și parc de distracții din anul 1992, mai scrie CNN.Mina de sare a fost închisă în anul 1932, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost folosită ca adăpost. Ulterior, înainte de a-și deschide porțile turiștilor, a fost utilizată și ca depozit de brânză.

CITESTE SI  Un primar irlandez s-a făcut singur idiot după ce a vizitat România: "M-am așteptat la ce e mai rău, dar am găsit o țara minunată"

În interiorul salinei Turda, turiștii pot să meargă la spa, să joace bowling sau mini-golf. De asemenea, în interiorul ei este și un amfiteatru cu 80 de locuri. Salina Turda este compusă din mai multe mine, aflate la o adâncime cuprinsă între 70 și 120 de metri. „Fotografierea acestui spațiu a fost o provocare datorită dimensiunilor sale. Trecerea de la natură la antropic este una lină”, a povestit fotograful. În trecut, salina Turda reprezenta un venit important pentru regii maghiari sau pentru Imperiul Habsburgic: pe atunci, sarea era mai valoroasă decât aurul și susținea comunitatea locală. În anul 2008, în salina Turda au fost investite 6 milioane de euro.

CITESTE SI  Florin Călinescu: "Români, ne sculăm din somnul cel de moarte?!"