Afla Detoate

În Turcia, bunicile care îngrijesc de nepoți primesc salarii de la stat!

Ieșind din concediul de maternitate, tinerele mame se confruntă cu o problemă frecventă – cu cine să lase copilul, în caz că se îmbolnăvește și nu poate frecventa grădinița? În plus, există situații când pur și simplu este imposibil să duci copilul la grădiniță, din diferite motive. Bunicii lucrează și ei, așa că familia este nevoită să caute o bonă, serviciile căreia sunt destul de costisitoare.

Iată că autoritățile Turciei au găsit o soluție pentru această problemă. Guvernul a dezvoltat un program numit „Mobilizarea națională în viața profesională”. Esența acesteia constă în faptul că bunicile implicate în îngrijirea nepoților vor primi salarii de la stat.

În 2015, a fost elaborat un program conform căruia mamele care lucrează primeau asistență financiară din partea statului, cu condiția să coopereze cu bonele profesioniste. Cu toate acestea, în Turcia, majoritatea familiilor preferă să lase bunicile să crească copiii și să petreacă mai mult timp cu ei.

CITESTE SI  Succesul bărbatului depinde de femeia din viața lui. Iată de ce.

Atunci guvernul a decis că ar fi mai bine să ofere asistență financiară bunicilor, care au grijă de nepoți în zilele de lucru. Astfel, dacă o bunică este pensionată, un astfel de „bonus” nu va fi de prisos pentru ea. Iar dacă este încă la vârsta de muncă, va primi salariu în timp ce stă alături de nepoții ei iubiți. Fii de acord, este o situație în care femeile au doar de câștigat.

Scopul proiectului este îmbunătățirea indicelui ocupării forței de muncă de către femei. Bunicile își vor asuma majoritatea responsabilităților pentru îngrijirea copilului, în timp ce mama va putea să lucreze cu program complet.