Afla Detoate

În Suedia s-a terminat gunoiul! Oamenii din alte țări sunt mirati! Iată ce se întâmplă acolo…

Trimite si celorlalti

Recent toată lumea a fost șocată să afle că în Suedia s-a terminat gunoiul și că autoritățile statale sunt gata să-l importe din alte țări. Despre cum funcționează sistemul de reciclare a deșeurilor la Stockholm află în continuare.

La un moment dat, sortarea gunoiului în Suedia a ajuns la un asemenea nivel că în țară practic nu au mai rămas deșeuri, toate au devenit fie combustibil, fie li s-a oferit o nouă viață. Guvernul suedez a reușit prin mai multe programe și campanii să-i convingă pe oameni să fie foarte conștiincioși în ceea ce privește reutilizarea deșeurilor.

Astfel, majoritatea cetățenilor suedezi știu că un obiect din plastic poate fi refăcut de 7 ori. După aceasta el este ars la centrala electrică și va fi din nou util sub formă de electricitate.

CITESTE SI  Dupa ce vei citi acest articol iti vei schimba complet perspectiva fata de banane

Fiecare familie din Suedia are acasă 6 sau 7 coșuri de gunoi – pentru plastic, hârtie, sticlă, carton, metal și altele. Încă un coș este destinat pentru deșeurile care nu pot fi reciclate. Chiar și un copil mic din Stockholm știe unde să arunce ambalajul de la bomboană. Copiii sunt învățați la grădiniță cum să sorteze corect gunoiul. Sortarea greșită a gunoiului în Suedia se sancționează cu amendă. Lucrurile mari precum televizoarele, mobila, materialele de contrucție sunt duse la o stație specială. Acolo ele sunt dezasamblate și vândute pe bucăți producătorilor, care vor face produse noi din ele.

Recent, în această țară a fost lansată o nouă procedură de demolare a clădirilor, ea se numește „deconstrucție”. Asta se întâmplă cam în felul următor: cu ajutorul unei tehnici speciale sunt tăiați pereții în bucăți mari. Acestea sunt transportate la stații speciale, unde după prelucrare vor deveni din nou materiale de construcții. În acest fel o casă veche se va transforma în alta nouă. Apropo, aceste stații de prelucrare sunt absolut gratuite.

CITESTE SI  A murit Stephen Hawking, fizicianul care a depăşit toate limitele. Omul de ştiinţă avea 76 de ani şi a trăit peste jumătate de secol imobilizat într-un scaun cu rotile

Mai mult ca atât, cei care aduc sticlele din plastic în anumite puncte de colectare primesc bani pentru asta. Nu se aruncă nici medicamentele expirate sau seringile folosite, ele sunt duse înapoi la farmacie. Suedezii s-au gândit nu doar la reducerea cantității de gunoi, dar și la minimizarea poluării aerului în timpul reciclării. Datorită tehnologiilor de ultimă generație, la uzinele de ardere a deșeurilor, emisiile în atmosferă nu depășesc 1%.