Afla Detoate

Iată cum afli dacă ai intoleranță sau alergie la gluten. Posibil că ai ignorat aceste simptome

Victoria Beckham, Jessica Alba și Gwyneth Paltrow au renunțat la gluten, numărul de hashtag-uri #glutenfree în instagram în curând va ajunge la 20 de milioane, iar în 2018 doar locuitorii SUA vor cumpăra produse fără gluten în valoare de 6 mlrd de dolari.

Cu 20 de ani în urmă, lumea nici nu auzise de acest termen. Ce este el – un nou inamic al sănătății sau un mit răspândit de marketeri? Haideți să vedem.

Ce este glutenul?

Este o proteină care se găsește în cereale și în produsele din cereale: pâine, paste, copturi, bere, terciuri ș.a. De asemenea, el se mai găsește în condimente, sosuri, iaurturi și chiar în ruj. Glutenul are o consistență cleioasă, de aceea este adăugat în unele produse pentru a le îmbunătăți aspectul și a lega compoziția.

Fără gluten, multe produse ar avea un termen mult mai mic de valabilitate, chiflele n-ar fi atât de pufoase și gingașe și, în general, produsele de panificație ar fi prea fărâmicioase. Aceste plusuri însă se pot transforma în minusuri pentru organism, pentru că glutenul poate „încleia” și conținutul stomacului, poate îngreuna digestia și provoca o alergie serioasă.

CITESTE SI  Elimina tot din colon si scapa de balonare cu o singura lingura

Deci, e dăunător?

Deocamdată nu există studii care să confirme dauna glutenului pentru persoanele care nu au alergie la el.

Unii medici sunt de părere că organismul omului este destul de bine adaptat la digestia cerealelor, doar că grâul pe care îl consumăm astăzi se deosebește prea mult de cel care era altă dată. Din cauza selecției, concentrația de substanță cleioasă a devenit prea mare și dăunătoare. Dar, iarăși, nu există cercetări care să dovedească acest fapt. Cum să înțeleg dacă am intoleranță la gluten?

Boala celiacă sau intoleranța la gluten se întâlnește la doar 1% dintre maturi. Se consideră că aceasta este o boală genetică, la fel ca și intoleranța la lactoză. Dacă părinții tăi suferă de această boală, s-ar putea să se manifeste și la tine prin: balonare permanentă, diaree frecventă, scaun deschis la culoare, cu miros înțepător, și alte dereglări al sistemului digestiv. În cazul alergiei la gluten pot apărea simptome precum: dureri de cap, căderea părului, scăderea imunității.

CITESTE SI  Sigur și natural – Iată cum poți scăpa de pietrele de fiere fără să ai nevoie de operație

Uneori simptomele pot fi neobservabile, dar poți face un test care să arate dacă ai o problemă în acest sens: renunță pentru câteva zile la produsele care conțin gluten și apoi reîncepe să le întrebuințezi. Dacă odată cu reluarea consumului de gluten au apărut și problemele enumerate mai sus înseamnă că, într-adevăr, glutenul îți este contraindicat.

Pentru a confirma presupunerile poți merge la medic să dai niște analize.

Dacă doctorul îmi va recomanda să renunț la gluten, ce voi mânca?

În primul rând, va trebui să citești atent eticheta produselor la magazin. Prin proteină vegetală texturată sau hidrolizată se are în vedere anume glutenul. În ultimii ani, piața produselor fără gluten s-a extins foarte mult, de aceea n-o să fie foarte greu să te adaptezi, poți găsi chiar și paste fără gluten.

Iar în ceea ce privește carnea, ouăle, orezul, boboasele, nucile, fructele, legumele și lactatele – vor rămâne în continuare baza alimentației tale.