Afla Detoate

Habar nu aveam și cred ca multi dintre voi nu stiati asta! Dacă ești NĂSCUT înainte de '89, trebuie sa afli si tu

Copiii născuţi în anii în care au marcat căderea comunismului în statele din Europa Centrală şi de Est şi în fosta Uniune Sovietică au ajuns să fie mai scunzi decât cei născuţi înainte, sau după această perioadă, în aceleaşi zone geografice.Aceasta este concluzia inedită a unui studiu BERD, referitor la efectele tranziţiei în Europa

Diferenţa de înălţime între copiii născuţi între 1989 şi 1991, ajunşi acum adulţi, şi generaţiile născute înaintea lor şi după ei, este de circa un centimetru.

Experţii de la BERD au făcut analiza pe 51.000 de gospodarii din 29 de foste state comuniste, dar au studiat şi patru state occidentale, care nu au trăit în comunism.Principala concluzie: adulţii care s-au născut în perioada în care a căzut comunismul sunt cu 1,1 centimetri mai scunzi decât cei născuţi înaintea lor, sau cei născuţi după ei.

Înălţimea medie a adulţilor din eşantion a început să scadă cu doi trei ani înainte de căderea blocului comunist, iar o tendinţă semnificativă de creştere a apărut abia după şase-şapte ani.

Cum explică BERD acest lucru? Perioada de tranziţie a însemnat în primul rând o recesiune brutală în majoritatea statelor ex-comuniste.

Cercetătorii spun că tendinţa de scădere în înălţime este vizibilă mai ales în cazul statelor cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 15.000 de dolari.În plus, primii ani ai tranziţiei au cunoscut, pe lângă recesiune, şi o dezorganizare a serviciilor publice, în special în domeniul sănătăţii. Medicii recomanda celor nascuti inainte de 1989 sa-si faca analizele pentru hepatita B si COamenii, de multe ori, „se joacă” cu ficatul lor. De multe ori îl agasează cu tot felul de elemente care nu fac decât să-l destabilizeze. Este unul dintre cele mai importante organe din corp, uzina organismului, iar atunci când începe să nu mai funcţioneze aşa cum trebuie poate da multe bătăi de cap.

CITESTE SI  Actul de identitate fără CNP îți dă putere absolută în Romania. Autoritățile știu despre asta, dar păstrează tăcerea! Mărturia năucitoare a unui consilier local din Banat

Alcoolul ori ţigara sunt două elemente nocive, pe lângă altele, cum ar fi drogurile, piercingurile sau tatuajele făcute cum nu trebuie ori alte elemente ce pot duce uşor la o hepatită nedorită. Hepatitele sunt de multe feluri, iar doctorii se zbat să găsească soluţii pentru ele. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager general al Institutului Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balș, a declarat că, în prezent, în domeniul hepatitelor cronice virale s-a ajuns în faza în care o astfel de boală poate fi tratată și vindecată.

“În momentul de față putem spune că, în ceea ce privește etiologia cirozelor hepatice, putem vorbi de o etiologie generată de virusul hepatic C cam în 60% din cazuri, cu variații mici, iar virusul hepatitic B de sine stătător se face și el responsabil de circa 20% la pacienți născuți înainte de 1996, când a început vaccinarea nou-născuților în România. În momentul de față în domeniul hepatitelor cronice virale putem spune că am ajuns în faza în care avem o astfel de boală care poate fi tratată și vindecată. Se vorbește din ce în ce mai mult de vindecarea funcțională, această vindecare funcțională face apanajul infecției cu virusul hepatic B, dar din ce în ce mai mult începe să facă apanajul și pacienților infectați cu HIV. Deci avem o boală generată de infecția cu virus hepatic C care este vindecabilă în momentul de față. Studiile la nivelul internațional, care sunt studii de fază trei, arată că putem să vindecăm până la aproape de 100% acești pacienți“, a declarat Streinu-Cercel.

CITESTE SI  Confesiunile unui corporatist care şi-a distrus tinereţea muncind: "Mai bine îţi plângi anii pierduţi în Mercedes decât sărăcia pe bicicletă"

Timişoara deţine, alături de Bucureşti, aparate performante pentru depistarea virsului hepatic. Cercel a recomandat persoanelor născute înainte de 1989 care au suferit intervenții chirurgicale și au primit produse de sânge să se verifice pentru virusul hepatitei B și C. “În acea vreme nu se știa de acest virus și sângele nu era testat nici în România și nici în alte țări ale lumii”, a spus Cercel. Banatul este regiunea unde virusul hepatic are o incidenţă mare. Nu se ştie însă dacă e vorba de cauze specific zonei ori sunt cauze generale, ca peste tot în ţară. “Nu am făcut nişte studii epidemiologice ţintite pe zona respectivă, dar putem genera astfel de studii regionale”, spune Cercel.