Afla Detoate

Gândurile RELE șterg ani din viață – ne afectează mintea, corpul și sufletul (studii)

Rezultatele unui studiu publicat în The Lancet a arătat că gândurile rele au efecte negative asupra stării noastre de sănătate. Părinții Bisericii spune că gândirea nesănătoasă ne poate vătăma și sufletește.

Cercetătorii au investigat cazurile de deces a circa 30.000 de americani chinezi și le-au comparat cu cazurile de deces a 400.000 de americani caucazieni.

În astrologia chineză, unii ani sunt considerați ani nefavorabili. Rezultatele acestui studiu au arătat că americanii chinezi care s-au îmbolnăvit și au fost născuți într-un an „nenorocos” au fost mai predispuși la deces prematur.

Gândirea pesimistă scurtează anii vieții

Acest risc nu a fost însă determinat nici de variabilele genetice, nici de stilul de viață sau de alți factori. Cercetătorii au concluzionat că cei care au crezut foarte tare în anul nașterii lor de „rău augur” au murit mai devreme. Acest lucru atestă faptul că îngrijorarea excesivă și gândurile rele au o putere foarte mare asupra sănătății noastre.

Un fenomen asemănător a fost constatat în cazul studenților la medicină care trăiesc simptomele bolilor pe care le studiază. Cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada au descoperit că 70% dintre studenți au căzut în cele din urmă pradă bolilor pe care le-au studiat.

Un studiu recent (2014) apărut în Jurnalul Neurology a arătat un alt aspect interesant legat de faptul că pesimismul și negativitatea ne pot îmbolnăvi: persoanele cinice au avut un risc mai mare de demență mai târziu în viață decât cei care au fost mai încrezători. Cercetătorii au exclus alți factori de risc precum fumatul, sedentarismul, vârsta și markerii de sănătate.

CITESTE SI  Cum sa recunosti persoanele care iti vor raul

Emoțiile negative nu rămân doar la nivel mental. Ele determină creierul și corpul să intre într-o stare de alertă (cod roșu) eliberând hormoni de stres (cortizol și epinefrină). În această stare, procesele de auto-reparare și funcția imunitară sunt depreciate, iar noi devenim mai vulnerabili la boli. Un nivel crescut de hormoni de stres cresc riscul de depresie, boli de inimă, atac de cord, diabet de tip 2 și boli infecțioase.

Gândurile bune stimulează starea de bine

În aceeași manieră, gândurile pozitive stimulează producția de dopamină și serotonină – hormoni asociați cu starea de bine.

Iată cât de importante sunt poruncile Mântuitorului, Care a zis: “Privegheați și vă rugați, ca să nu cădeți în ispită”. Starea de priveghere sau trevia minții, cum o numesc Sfinții Părinți, ne ajută să fim atenți la toate gândurile și mișcările sufletului. Scopul este izgonirea gândurilor rele și înlocuirea lor cu gânduri bune, frumoase și luminoase.

Sfântul Paisie Aghioritul zicea că un gând are o putere mai mare decât o priveghere de toată noaptea. Atunci când omul le vede pe toate cu gânduri bune, se curăță, iar inima curată atrage Duhul Sfânt al lui Dumnezeu.

CITESTE SI  Cele mai interesante curiozitati despre mintea si gandirea noastra!

Gândurile rele (pe care Părintele Paisie le numește „gânduri de-a stânga”) ne ispitesc să-i judecăm pe ceilalți, să îi nedreptățim.

Oamenii judecă lucrurile potrivit cu conținutul pe care îl au înlăuntrul lor. Dacă nu au conținut duhovnicesc, trag concluzii greșite și-l nedreptățesc pe aproapele lor. Orice lucru îl poți vedea fie din latura lui bună, fie din latura lui cea rea.”

Din calitatea gândurilor unui om se vede starea lui duhovnicească

„Gândurile bune îl ridică pe om, îl schimbă în bine, spunea Părintele Paisie. „Fiecare trebuie să ajungă la punctul în care le vede pe toate curate, și cu ochi duhovnicești. Pe toate le justifică în sensul cel bun.”

Un sfat foarte bun al Părintelui Paisie Aghioritul este să ne facem o „fabrică de gânduri bune”, care ne va aduce sănătate duhovnicească:

„Să nu cercetați ce fac ceilalți din jurul vostru, ci cultivați gânduri bune, atât pentru cele bune, cât și pentru cele rele pe care le vedeți în ceilalți.

Indiferent cu ce scop face celălalt ceva, voi puneți-vă în minte un gând bun. Gândul cel bun are dragoste în el, îl dezarmează pe aproapele și îl face să se comporte bine față de tine. Dacă gândim smerit și curat, fără răutate, atunci vom fi sănătoși duuhovnicește.”