Afla Detoate

Drona-defibrilator: Mașinăria care este mai rapidă decât o ambulanță și poate salva vieți

Dronele ar putea fi echipate cu defibrilatoare care să fie trimise la persoanele aflate în stop cardiac. Cercetătorii au testat ideea şi au ajuns la concluzia că dispozitivele au ajuns la pacienţi mult mai repede decât ambulanţele.

70.000 de români mor anual din cauza unui stop cardiac. Pentru că ambulanţa ajunge foarte rar la timp, defibrilatoarele automate ar putea salva nenumărate vieţi.

La nivel modial, stopul cardio-respirator omoară mai multe persoane decât accidentele de maşină, cancerul, diabetul sau orice altă afecţiune de acest gen. 90% dintre cei afectaţi intră în fibrilaţie ventriculară, ceea ce înseamnă că pot fi salvaţi dacă se intervine imediat.

Din păcate, asta se întâmplă foarte rar pentru că nu este omeneşte posibil ca ambulanţa să ajungă în timp util la bolnav. În caz de stop cardiac, fiecare secundă contează.

Defibrilatorul automat extern, o şansă de supravieţuire

Dacă suferi un stop cardiac, inima ţi se poate reporni şi după opt minute, însă pentru creier este prea târziu. Dacă nu primeşte oxigen timp de patru minute, acesta suferă leziuni permanente. Aşa se face că şi astăzi, când ambulanţa ajunge la pacient chiar şi în 10 minute, există atâtea şi atâtea decese datorate stopului cardio-respirator.

Cel mai recent dintre cazurile cunoscute este cel al Ramonei Câciu, femeia care a murit la locul de muncă acum câteva luni. Dar au existat şi copii aparent sănătoşi care s-au prăbuşit brusc în curtea şcolii sau fotbalişti care au căzut ca seceraţi pe teren.

Dacă în aceste cazuri ar fi existat în preajmă un defibrilator probabil că deznodamantul ar fi fost mai fericit.

Conştiente de acest fapt, autorităţile altor state au impus prin lege dotarea cu defibrilatoare automate a mallurilor, magazinelor, staţiilor de metrou, gărilor sau aeroporturilor a anunţat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă organizată de ambasada SUA la Bucureşti.

CITESTE SI  Norocul bate la usa acestor zodii, va urma o perioada perfecta pentru ele

Steve Jelfs, reprezentant al Cardiac Science, o companie ce produce defibrilatoare automate externe, spune că ţara sa natală, Anglia a reuşit o creştere considerabilă a şanselor de supravieţuire.

Dacă până acum erau salvate doar 5% dintre victimele unui stop cardiac, astăzi procentul a crescut la 25% datorită defibrilatoarelor automate.

Chiar şi un copil poate folosi un defibrilator

Un defibrilator nu costă mai mult de 2000 de euro, însă poate salva o mulţime de vieţi pentru că poate fi folosit de oricine, indiferent de meserie. De fapt, spune Steve Jelfs, studiile au arătat că şi un copil de opt ani poate folosi în siguranţă un defibrilator automat.

Încă de la pornire, aparatul oferă instrucţiuni vocale clare celui care intervine: aşezi electrozii pe pieptul pacientului şi aştepţi. În acest timp, aparatul înregistrează ritmul cardiac pentru a vedea dacă este sau nu nevoie de defibrilare. Dacă este nevoie, vocea te îndrumă când să apeşi butonul declanşator şi cum să continui resuscitarea cardio-pulmonară.

Dacă nu, eşti anunţat că bolnavul are un ritm cardiac normal, ceea ce înseamnă, probabil că este doar leşinat. Astfel nu există riscul ca, din exces de zel, să electrocutezi o persoană care nu e în pericol de moarte.

Cu ajutorul defibrilatoarelor automate nu mai este nevoie de medic care să facă defibrilarea, ceea ce măreşte considerabil şansele de supravieţuire. Acestea scad cu 7-10% la fiecare minut de întârziere şi ideal este să se intervină în primele cinci minute de la pierderea cunoştintei, a mai spus reprezentantul Cardiac Science.

După spusele dr. Raed Arafat, urmează ca şi în România să vedem tot mai multe defibrilatoare în locurile publice.

“Unul din cei mai importanţi paşi pe care i-am făcut în medicina de urgenţă în ultimii trei ani a fost să recunoaştem că defibrilatoarele se pot folosi şi de persoane fără pregătire medicală”, a spus dr. Arafat.

Deocamdată au fost dotate cu defibrilatoare doar maşinile de pompieri şi ambulanţele operate de pompieri, însă rezultatele s-au văzut deja pentru că există persoane care au supravieţuit datorită acestor defibrilatoare automate.

CITESTE SI  Rețetă perfectă pentru ziua de duminică, când se mănâncă pește – E delicioasă! Macrou cu lămâie în sos de roșii la cuptor. Macroul e plin de vitamine! Secretul e aici, pas cu pas:

La nivel mondial, majoritatea persoanelor care ajung în viaţă la spital după un stop cardiac sunt resuscitate nu de medici, ci de poliţişti, pompieri sau de trecători.

Modele de succes

În SUA toate maşinile de poliţie sunt dotate cu defibrilator automat, astfel că agenţii pot interveni imediat ce ajung la locul unui incident. De asemenea, toate cazinourile din Las Vegas sunt obligate să aibă un defibrilator şi gardieni instruiţi pentru a-l folosi.

În Polonia, toate şcolile sunt doatate cu defibrilatoare iar elevii de liceu sunt obligaţi să ia parte la cursuri de prim ajutor şi resuscitare cardiopulmonară.

În Germania există legi clare ce obligă instituţiile şi companiile private să se doteze cu defibrilatoare.

Acestea sunt numai trei exemple, însă există multe ţări în care defibrilatoarele sunt ceva obişnuit în clădiri de birouri, malluri, staţii de metrou, gări, şcoli, facultăţi şi alte locuri publice. Unele companii organizează periodic cursuri de resuscitare, iar elevii sunt instruiţi în fiecare an cu privire la tehnicile de prim ajutor.

Cum funcţionează defibrilatorul

Faţă de alte organe, inima nu este controlată de creier, explică Tamas Kecskemeti, reprezentant Cardiac Science. Ea are propriul său sistem electric ce îi transmite periodic mici şocuri menite să-i producă contracţii.

Stopul cardiac este un semn că acest sistem s-a defectat, dintr-un motiv sau altul. Electrozii defibrilatorului transmit către inimă un şoc ce restabileşte funcţionarea normală a sistemului electric intern.

Conferinta organizată de Serviciul Comercial al ambasadei SUA la Bucureşti a fost menită să atragă atenţia asupra importanţei unui Program Naţional de Acces Public la defibrilatoare Automate Externe.

Altii mai citesc si.. (sc_adv_out = window.sc_adv_out || []).push({ id : „553883”, domain : „n.ads3-adnow.com” });