Afla Detoate

Curățenie generală: Scapă de dezordinea în lucruri, gânduri, emoții și relații!

Șifonierele noastre sunt pline, programul zilnic este supraîncărcat, avem 758 de prieteni pe Facebook (dintre care în realitate nu i-am văzut nici pe jumătate), suntem copleșiți de emoții, gândurile ne sunt confuze… Stop! Să ne ocupăm de curățenie, să aruncăm toate lucrurile inutile, să le punem pe cele necesare la locurile lor: avem nevoie de ordine!

Psihologii confirmă: curățenia are proprietăți vindecătoare. Atunci când facem ordine în jurul nostru, asta ajută la restabilirea ordinii în interior, în primul rând, pentru a scoate în evidență tot ce este important: valorile, necesitățile, dorințele noastre. Și pe lângă asta, curățenia te ajută să ieși din starea de victimă și să-ți asumi responsabilitatea pentru propria viață, recâștigând puterea asupra lucrurilor, relațiilor, timpului.

Casă

Dacă ai prea puțin timp pentru a te clarifica în mulțimea de lucruri care te înconjoară, încearcă să ții cont de următoarele repere:

1.Fă ordine pe masa sau raftul din hol, unde se adună cheile, plicurile, agrafele, mănușile și multe alte lucruri mărunte.

2.Uită-te prin geantă și aruncă de acolo tot gunoiul (cecuri, șervețele, bilete folosite), scoate lucrurile cărora nu le este locul acolo.

3.Aranjează vasele curate. De multe ori, impresia de dezordine în bucătărie nu este creată de vasele murdare, ci de cele care se usucă lângă chiuvetă.

4.Aruncă toate produsele expirate și cele care sunt deschise de mult timp din frigider și congelator.

5.Fă ordine în sertarul cu ustensilele de bucătărie – dăruiește ceea ce nu folosești sau ceea ce ai în două exemplare, aruncă lucrurile defectate.

6.În baie, verifică datele de expirare ale produselor cosmetice, aruncă ambalajele goale, șterge oglinda și chiuveta.

7.Aruncă o privire în trusa cu medicamente. 15 minute sunt suficiente pentru a arunca medicamentele expirate. Adaugă articolele necesare în lista de cumpărături.

8.Udă plantele de cameră, îndepărtează frunzele uscate, șterge ghivecele.

9.Vezi e-mail-urile primite. Poate e timpul să te dezabonezi de la unii distribuitori enervanți sau să răspunzi la o scrisoare care așteaptă de mult timp?

CITESTE SI  Gandurile iti formeaza destinul, energia creata de gandurile negative iti pot aduce ghinion in viata

10.Vezi smartphone-ul tău – scapă de aplicațiile neutilizate și organizează aplicațiile rămase pentru o căutare mai simplă.

Timpul 

Ești atât de supraîncărcat cu chestii și întâlniri planificate, încât nici nu știi de la care să începi. Poți utiliza matricea Eisenhower, numită după al 34-lea președinte al SUA: aceasta te ajută să stabilești prioritățile, sporind eficacitatea personală.

Gândește-te 5 minute la tot ceea ce trebuie să faci. Apoi, desenează un pătrat pe o foaie de hârtie, împarte-l în 4 mai mici. În pătratul din stânga de sus scrie: „Important și urgent”, pătratul din dreapta de sus – „Important, dar nu e urgent”, pătratul stâng de jos – „Urgent, dar nu e important”, iar în pătratul drept de jos „Nu e important și nu e urgent”. Astfel, vei putea stabili 4 tipuri de sarcini.

Completează aceste patru pătrate cu sarcini. Analizează-le. Unde s-au acumulat cele mai multe? Nu ai uitat nimic? După care, transferă sarcinile în agendă. Acest sistem de planificare simplu dar comod, eliberează timp suplimentar și ajută la redistribuirea însărcinărilor.

Emoțiile

Este imposibil să scăpăm de emoții, dar le putem găsi locul potrivit, învățând să le recunoaștem și să le înțelegem.

Fă ordine în scenariu: dacă ne pierdem liniștea sufletească, întotdeauna există un motiv pentru asta. Înainte ca mintea să preia controlul și să înceapă să înlăture emoția, să o rețină sau să o explice, s-a întâmplat ceva ce a devenit semnal de pericol pentru corp. Încearcă să identifici acest eveniment: ce ai văzut, ce ai auzit, ce ai atins?

Distinge ceea ce simți: ce ai simțit drept răspuns la acest eveniment primar? Frică, furie, tristețe? Ce ți-ai dorit să faci – să fugi? Să te avânți în bătaie?

Trage o limită între exterior și interior: ceea ce simți și experimentezi îți aparține – acceptă și ia în considerație acest lucru. Ceea ce a spus o altă persoană, a făcut sau a gândit, ține de responsabilitatea sa. Contextul evenimentului poate fi defavorabil pentru tine, dar nu poți face nimic în acest sens.

CITESTE SI  Nu pune la suflet parerea oamenilor despre tine, nu poti fi pe placul tuturor cum nici tie nu-ti place de toata lumea!

Relațiile

Rețelele sociale extind rapid cercul nostru de prieteni. De asemenea, există și legăturile reale, uneori depășite, pe care le menținem din obișnuință sau din loialitate. Și de multe ori, această supraabundență a comunicării creează impresia că timpul nu ne mai aparține, că relațiile ne epuizează. Atunci merită să te gândești, ce ai putea schimba.

Ce să faci mai departe, cum să înțelegi cu cine ar fi mai bine să comunici mai rar sau să renunți complet la comunicare, și care relații să le menții? Întreabă-te: ce îmi aduce relația cu această persoană? Mă face mai puternic sau mai slab? O pot atribui resurselor mele?

Dacă înțelegi – comunicarea cu el/ea nu te îmbogățește cu nimic, îți lasă senzația de timp pierdut, atunci, probabil ar trebui să contactezi mai puțin sau să te gândești cum să schimbi relația cu persoana dată.

Gândurile

E posibil să scapi de așa-numitele gânduri toxice?

Se pare că nu, după cum spun psihologii. În primul rând, nu suntem stăpâni pe activitatea noastră mintală. A crede că putem controla întotdeauna ceea ce ne vine în minte este o autoamăgire. În plus, potrivit cercetărilor, există un anumit raport în acest sens: trei gânduri pozitive sau plăcute la unul negativ. Deci, ce e de făcut?

Principalul lucru este să nu intri în luptă: dacă te impui să nu te gândești la ceva ( de exemplu, la culoarea albastră), acest fapt automat provoacă gânduri în creier despre… albastru. Creierul nu gândește cu negații, de aceea efectul de recul este garantat.

Nu încerca să scapi de un gând neplăcut, în schimb, „neutralizează-l”, lipsindu-l de putere. Gândul este doar una dintre ideile despre realitate.