Afla Detoate

Cum comunică preşedintele României cu premierul. Legile nescrise ale palatelor Cotroceni şi Victoria

Mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim a adus în atenţia publică o problemă de comunicare între preşedintele României, Klaus Iohannis, şi premierul Viorica Dăncilă. Libertatea a consultat mai multe surse care au făcut parte în trecut din aparatele de lucru ale celor mai importanţi oameni în stat şi a aflat că nu există legi scrise care să reglementeze clar această comunicare.

“În celelalte administraţii s-a mers pe cutuma că nu poate fi ignorat un apel al preşedintelui ţării, indiferent de calitatea relaţiilor cu şeful Executivului”, precizează un fost oficial guvernamental. În cazul de faţă, la scurt timp după ce Administraţia Prezidenţială transmitea presei nemulţumirea şefului statului faţă de decizia Guvernului, surse politice declarau pentru Libertatea că preşedintele Iohannis nu a reuşit să o contacteze pe Viorica Dăncilă pentru a-i cere lămuriri.

Nu există legi scrise care să reglementeze comunicarea telefonică între preşedintele României şi prim-ministrul. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) asigură o linie directă de comunicaţii între cei doi oficiali ai statului român. Există telefoane care folosesc frecvenţe speciale pentru ca toate conversaţiile, unele dintre ele secrete, să poată avea loc. Mai există posibilitatea ca oficialii să-şi păstreze telefoanele personale, dar, şi în acest caz, ele au un regim special în situaţia unor conversaţii la un asemenea nivel.

“Urmare solicitării dumneavoastră, transmisă prin poşta electronică în data de 24.04.2018, vă comunicăm faptul că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale furnizează beneficiarilor prevăzuţi în Legea nr. 92 din 1996, anexa 1, serviciile de comunicaţii în reţele speciale şi de cooperare prevăzute în anexa 2, din aceeaşi lege”, se arată într-un răspuns al STS. De regulă, preşedintele României nu-l sună direct pe prim-ministru, ci prin intermediul centralei de la cabinetul său. Un operator face legătura telefonică între cei doi demnitari, pe canalele de comunicare sigure. Cutuma spune ca, atunci când cei doi se află la evenimente oficiale, telefonul să rămână la un consilier sau la ofiţerul care asigură protecţia, tocmai pentru situaţiile de urgentă care pot apărea.

CITESTE SI  Nu aruncaţi plicul de silicon din cutia de pantofi

Foşti oficiali care au lucrat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale ne-au spus că, în timpul mandatelor lui Ion Iliescu şi Traian Băsescu, telefoanele de la Cotroceni nu puteau fi ignorate de către premierii în funcţie. Era o chestiune de respect faţă de Instituţia Preşedintelui României, nu neapărat faţă de persoană. Aceleaşi surse ne-au declarat că, în cazul de faţă, este posibil ca persoana care a efectuat apelul de la Cotroceni să nu fi explicat urgenţa sau, pur şi simplu, premierul Viorica Dancilă să fi avut telefonul pe modul silenţios, lucru care ar putea ridica semne de întrebare. În imaginile surprinse la Simfonia Lalelelor din Piteşti, locul unde se afla şeful executivului atunci când a fost contactată de la Preşedinţie, se poate observa că Viorica Dăncilă avea telefonul în mână.

“Da, iniţial nu am răspuns. Eram la Simfonia Lalelelor, nu am văzut apelul, apoi am sunat şi am discutat cu dumnealui. A fost o discuţie privată cu domnul preşedinte, pot să confirm că a avut loc această discuţie”, a explicat premierul Viorica Dăncilă

A urmat şi reacţia preşedintelui Iohannis. „Ştiţi, dacă ar fi un domn prim-ministru, i-aş spune ceva. Fiind o doamnă, mă abţin“, a spus preşedintele Klaus Iohannis. Această situaţie a apărut după ce Guvernul a aprobat Memorandumul privind relocarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

CITESTE SI  Cele mai diabolice și perverse zodii. Ele ți-ar putea distruge viața!

“Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administraţia Prezidenţială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale

O poziţie total opusă faţă de şeful partidului de guvernământ, Liviu Dragnea.

”Guvernul a adoptat un memoranum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenită în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană. (…) Suntem, practic, a doua ţară care facem acest lucru. Mutarea Ambasadei la Ierusalim poate şi cred că va aduce nişte beneficii pe termen şi scurt, şi mediu, şi lung pentru România. Trebuie să folosim această şansă uriaşă”, a spus Liviu Dragnea, într-o intervenţie la Antena 3.

Sursa: libertatea.ro

Altii mai citesc si.. (sc_adv_out = window.sc_adv_out || []).push({ id : „553883”, domain : „n.ads3-adnow.com” });