Afla Detoate

Cel mai mare viscol din toate timpurile: 4.000 de morți, 6.000 de dispăruți, nămeți de opt metri. Din stâlpii de înaltă tensiune se mai zăreau doar vârfurile

Pe 3 februarie a început să ningă și să viscolească. Urgia nu s-a oprit nici măcar o secundă, vreme de șase zile. Nămeții au ajuns până la opt metri, sate întregi au fost acoperite de zăpadă.

Transporturile s-au oprit, oamenii au rămas fără apă, fără căldură, fără mâncare, fără medicamente. 4.000 dintre ei au murit, vitele au înghețat instant. 1972, Iran, cel mai mare viscol din istoria omenirii

La început, pe 3 februarie 1972, la primele semne de ninsoare, iranienii s-au bucurat. Neaua cădea în nordvest, în sud dar și în centrul țării. Apoi a venit viscolul și temepraturile sub minus 20 de grade. Mulți dintre ei nu erau obișnuiți cu așa ceva.

CITESTE SI  Usturoiul, minune dar și pericol pentru organism. Iata cand nu ai voie sa-l consumi

A nins, neîntrerupt, șase zile. Iranul a fost paralizat.Troiene întregi. Comunicații întrerupte, transporturi, la fel. Primele semnale de alarmă au început să fie trase pe 6 februarie, orașul Ardakan se afla, total, sub nămeți. Elicopterele nu puteau decola ori ateriza. Iranienii rămăseseră fără căldură, fără apă curentă, fără mâncare și fără ajutor medical.

Animelele le înghețaseră. Kakkan și Kumar au devenit primele așezări fără niciun supraviețuitor. În Sheklab, la granița cu Turcia, 100 de oameni au decedat. La un moment dat, autoritățile anunțaseră 6.000 de persoane dispărute.

Totul s-a oprit pe 9 februarie, după șase zile, când au fost raportați 4.000 de morți, cea mai mare tragedie de acest gen din istorie. Ca o comparație sumbră, al doilea dezastru de gen avea să se consemneze în Afghanistan, în 2008, cu ”numai” 923 de decese.

CITESTE SI  Parintele Sofian: "Cand ai un necaz mare, sa te rogi Maicii Domnului! Minuni mari de tot face Maica Sfanta! Rugaciunea aceasta in 16 cuvinte sa o spui din tot sufletul, cand nu te ajuta nimeni si esti la necaz mare"

Ziariștii cotidianului ”Ettela’At” notau că din stâlpii de înaltă tensiune se mai vedeau doar vârfurile. ”După șase zile, Iranul arăta ca și cum ar fi fost afectat de un război”, concluzionau ei.

Altii mai citesc si.. (sc_adv_out = window.sc_adv_out || []).push({ id : „553883”, domain : „n.ads3-adnow.com” });