Afla Detoate

Câți bani primesc partidele din Parlament, din bugetul statului, după ce și-au schimbat legea în favoarea lor

Câți bani primesc partidele subvenție de la bugetul de stat, după ce au schimbat legea în favoarea lor. PSD a ajuns să ia de la stat peste 7 milioane de lei, în luna martie a aceastui an, iar PNL, peste 3 milioane de lei. În luna ianuarie a intrat în vigoare o lege dată de Parlament, prin care raportarea calculului subvenției primite de formațiunile reprezentate în Parlament se face nu la veniturile din bugetul statului, ci la PIB. În cazul mandatelor obținute de femei, subvenția s-a dublat. Așa, partidele din Legislativ au ajuns să ia din bugetul statului milioane de lei, doar pentru că au intrat în Parlament.

Începând cu martie 2018, veniturile aleșilor din Legislativ au crescut din nou, asta deși în vara lui 2017 aceștia își dublaseră salariile, prin legea salarizării unice. Acum, indemnizația președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a crescut de la 16.675 de lei, la 21.850 de lei, cu peste 5.000 de lei mai mult, iar deputații au în plus aproape o mie de euro, respectiv 4.000 de lei în plus la salariu.

Dar nu doar veniturile aleșilor au crescut, ci și banii pe care partidele le primesc, tot din banii statului, ca subvenție pentru că au intrat în Legislativ.

Cum și-au modificat partidele legislația pentru a primi mai mulți bani din bugetul statului Legislația de până în ianuarie 2018 prevedea că partidele politice primesc anual o subvenţie de la bugetul de stat, dar suma totală alocată anual acestora nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Prin modificarea adusă în Parlament, calculul se face, începând din luna ianuarie 2018, după intrarea în vigoare a legii, în funcție de Produsul Intern Brut (PIB).

CITESTE SI  Cel mai bătrân bărbat din lume s-a născut înainte ca Einstein să publice teoria relativității. Ce obiceiuri are bărbatul

Subvenţia de la bugetul de stat era acordată în funcţie de următoarele criterii: a) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat; b) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat este majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Președintele Iohannis a promulgat, în ianuari 2018, proiectul de lege prin care suma alocată anual partidelor politice de la buget poate ajunge la 0,04% din PIB și nu din bugetul de stat. În cazul mandatelor obținute de femei, subvenția se dublează, prin noul proiect.

Proiectul de lege a fost susținut de actuala Putere dar votată de toate partidele. Mai mult, la propunerea senatoarei PNL Alina Gorghiu, a fost aprobat un amendament ca suma alocată unui partid să poată fi majorată nu proporțional, ci dublată în raport cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei. Astfel, spunea senatoarea, partidele vor fi motivate să aibă cât mai multe femei pe locurile eligibile din listele electorale. Pe 7 martie a fost publicată in Monitorul Oficial al Romaniei Hotărârea de Guvern nr. 78 / 2018 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitătii partidelor politice si a campaniilor electorale. Conform acestui act normativ, partidele politice vor primi subventia de la bugetul de stat majoratã dublu proportional cu numărul mandatelor obtinute in alegeri de către candidatii de gen feminin, si nu doar proportional, ca pană acum.

CITESTE SI  Vlad Voiculescu: "Vă rog, nu mai dați șpagă în spitale!"

Care a fost efectul modificărilor legislative: PSD a ajuns să primească de la buget peste 7 milioane de lei, într-o singură lună, față de 2 milioane de lei, cât primea anul trecut

Datele publice arată că, în decurs de un an, partidele parlamentare au ajuns să primească de la bugetul de stat aproape 10 milioane de lei în plus. Astfel, dacă în martie 2017, totalul subvențiilor către partide ajungea la 4.194.158 lei, în martie anul acesta subvenția totală a ajuns la 13.476.154 de lei. Fiecare partid a ajuns să primească nu dublu ci de trei ori mai mulți bani de la stat, pentru funcționare. Astfel, dacă în 2017, PSD primea 2.297.000 lei, în martie 2018 a ajuns să primească 7.668.000 lei, într-o singură lună.

PNL primește și el, de anul acesta, 3.513.000 lei, asta deși anul trecut, în aceeași perioadă, avea o subvenție de 1..127.000 lei.

Subvenția USR a crescut de la 323.545.24 lei, la 1.033.207 lei, în timp ce ALDE a primit în martie anul acesta 763.682 de lei, în timp ce anul trecut primea doar 268.547 lei.

Și Mișcarea Populară primește mai mulți bani din buget. Subvenția a crescut de la 177.825 lei, anul trecut, la 497.270 lei, în martie anul acesta.

Ca o comparație, în decemberie 2016, subvențiile pe care statul le plătea partidelor ajungeau la suma totală de doar 1.507.000 de lei, iar în 2015, suma totală era de doar 708.000 lei.

În 2014, erau opt partide în Parlament, iar totalul subvenției ajungea la doar 507.228 lei.

Altii mai citesc si.. (sc_adv_out = window.sc_adv_out || []).push({ id : „553883”, domain : „n.ads3-adnow.com” });